Marcowe #2018/4 – część pierwsza: warzenie

Kto w marcu urodzony jest powstań, powstań, powstań… No i powstało Marcowe. A cała historia była następująca.

 

Podstawą zasypu był słód wiedeński i monachijski (odważyliśmy po 2kg każdego).
Słód wiedeński, jasny i kruchy

 

“Do smaku” dołożyliśmy jeszcze 0,5kg karmelowego słodu Abbey (najciemniejszy i najsłodszy wśród dzisiejszych słodów).

Słód Abbey zaraz po zważeniu

 

Poniżej cały 4,5 kilogramowy zasyp do Marcowego.
Ciemniejszy po lewej to słód monachijski, jaśniejszy po prawej to słód wiedeński, a na górze Abbey

 

Śrutownik tarczowy nie miał najmniejszych problemów z tak przygotowanymi słodami i zamienił je na śrutę.
Piękna łuska, która na pewno będzie użyteczna podczas filtracji

 

Do 12L wody o temperaturze 66C wsypaliśmy śrutę i rozpoczęliśmy prawie 2h zacieranie.

Śruta trafia do kadzi zaciernej

 

Śrutę trzeba było jeszcze dobrze wymieszać aby enzymy miały dobry dostęp do skrobi. Temperatura po zasypie i wymieszaniu ustabilizowała się nieco wyżej niż zakładaliśmy bo na 53C, co nie jest problemem.
Wymieszana śruta

 

 Na szczęście nasza kadź jest wyposażona w sterownik i nie musieliśmy stać przy niej przez całe 2h. Wpisaliśmy program zacierania i zajęliśmy się innymi tematami.
Poniżej wykres jaki można wygenerować z danych wyciągniętych ze sterownika.
52C – 15min, 64C – 20min, 72C – 55min, 78C – 5min

 

 Próba jodowa jasno wskazała brak skrobi. Zacier kierujemy do filtracji.

Negatywny wynik próby jodowej

 

Po zrobieniu podbicia zacier wylądował w kadzi filtracyjnej.

Zacier w kadzi filtracyjnej

 

 Układanie złoża poszło dosyć szybko, podobnie jak całą filtracja (zaledwie 40min)
Pełne skupienie

 

Finalnie do kadzi warzelnej trafiło 24L brzeczki o gęstości 11blg.

Gęstość brzeczki przed gotowaniem

 

Zaplanowaliśmy godzinne gotowanie. Zaraz po rozpoczęciu wrzenia do kotła trafiło 30g chmielu Target.

Porcja goryczkowego chmielu Target

 

Do kotła jeszcze trafiło 10g chmielu Saaz na 20min przed końcem i kolejne 10g tego chmielu ale razem z mchem irlandzkim na ostatnie 10min gotowania.

Chmiel Saaz i Mech Irlandzki

 

Po zakończonym gotowaniu, wystudzeniu brzeczki przyszłe piwo Marcowe zostało przelane do zdezynfekowanego wcześniej fermentora i zaszczepione uwodnionymi drożdżami dolnej fermentacji W – 34/70.

Zaszczepianie brzeczki drożdżami

 

Klarowna brzeczka sama się napowietrza (wystarczy tylko odpowiednio kierować strumień brzeczki).

Klarowna brzeczka natlenia się przed fermentacją

 

Po gotowaniu zaszczepiono 18,5L brzeczki o gęstości 13blg.

Gęstość brzeczki po gotowaniu

 

Teraz jeszcze fermentacja burzliwa i cicha w temperaturze ok. 10C i butelkowanie ale to zupełnie inna historia…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.