Na początku każdego działania jest nauka. Nie inaczej dzieje się w piwowarstwie. Internet naszpikowany jest najróżniejszymi informacjami. Ale które z nich wybrać? Które zastosować? Najlepszą nauką jest nauka na błędach a najtańszą, nauka na cudzych błędach. Więc jeżeli chcesz rozpocząć swoją przygodę z piwowarstwem domowym, ale nie wiesz jak się za to zabrać i od czego zacząć a może już warzysz, ale wciąż masz więcej pytań niż odpowiedzi to mam dobrą wiadomość: jesteś w odpowiednim miejscu. Zapoznaj się z ofertą szkoleniową i nie zapomnij też zajrzeć do sprzętu.

Piwo – jak to jest zrobione? Teoretyczny warsztat warzenia piwa ze słodów z elementami praktyki.
Jak wygląda kurs?

Zaczynamy od przedstawienia się i podzielenia z wszystkimi swoją piwowarską pasją. Kolejny krok to ześrutowanie przygotowanych wcześniej słodów. Tu zostaną omówione aspekty związane z budową ziarna oraz wpływu stopnia rozdrobnienia na dalsze procesy i jakość piwa. Ześrutowany słód poddamy zacieraniu, które omówimy pod kątem procesowym jak również sprzętowym. W czasie gdy ziarno będzie się zacierać my przejdziemy do procesu filtracji, któremu poddamy
wcześniej przygotowany zacier. Tu skupimy się na czyhających problemach technologicznych oraz powiemy dlaczego warto wysładzać i jak to robić.
W czasie trwania filtracji przejdziemy do kolejnego etapu, warzenia z chmielem. Tu będzie już czkać na nas gotująca się brzeczka, którą dochmielimy a następnie wystudzimy. W czasie chłodzenia omówimy znaczenie procesu oraz podstawowe zagadnienia dotyczące chmielu. Następnie naszą wspólnie przygotowaną warkę zaszczepimy drożdżami i omówimy proces fermentacji. Przelejemy też jedną z fermentujących już brzeczek na fermentację cichą i powiemy czy i warto to robić. Nie obejdzie się także bez butelkowania gotowego już piwa, które następnie zostanie zaetykietowane unikatową etykietą szkolenia. Na koniec podsumujemy nasz warsztat, podzielimy się opiniami, wymienimy kontaktami i udamy do domów aby wcielać w życie zdobytą wiedzę.

Co zyskujesz?

Poza niezapomnianą przygodą wrócisz z praktyczną wiedzą z dziedziny warzenia piwa w domu podpartą materiałami szkoleniowymi, które w trakcie warsztatu mogą być uzupełniane o Twoje indywidualne notatki. Dostaniesz także pakiet materiałów poza szkoleniowych, własnoręcznie zakapslowaną butelkę piwa oraz kupony rabatowe na nasze produkty i usługi.

Jaki jest czas trwania kursu?

Przewidywany czas ok. 4h.

Ilu uczestników?

Dbając o jakość naszych warsztatów liczba osób jest ograniczona do max 15.

Jaki koszt?

110zł brutto. Wystawiamy fakturę . Rabaty dla grup zorganizowanych do 10%

Miejsce?

Warszawa (istnieje możliwość zorganizowania grupowego szkolenia we wskazanym przez kursantów miejscu)

Terminy?

Terminy można znaleźć na naszym FB oraz wkrótce w kalendarzu. Dla grup zorganizowanych istnieje możliwość zorganizowania indywidualnego terminu.

Zapisy?

Wystarczy kupić miejsce.

Warzę piwo sam! Praktyczny warsztat warzenia piwa ze słodów.
Jak wygląda kurs?

Zaczynamy od przedstawienia się i podzielenia z wszystkimi swoją piwowarską pasją. Kolejny krok to ześrutowanie przygotowanych wcześniej słodów. Tu zostaną omówione aspekty związane z budową ziarna oraz wpływu stopnia rozdrobnienia na dalsze procesy i jakość piwa. Ześrutowany słód poddamy zacieraniu, które omówimy pod kątem procesowym jak również sprzętowym. W czasie gdy ziarno będzie się zacierać my przejdziemy do procesu filtracji, któremu poddamy
wcześniej przygotowany zacier. Tu skupimy się na czyhających problemach technologicznych oraz powiemy dlaczego warto wysładzać i jak to robić.
W czasie trwania filtracji przejdziemy do kolejnego etapu, warzenia z chmielem. Tu będzie już czkać na nas gotująca się brzeczka, którą dochmielimy a następnie wystudzimy. W czasie chłodzenia omówimy znaczenie procesu oraz podstawowe zagadnienia dotyczące chmielu. Następnie naszą wspólnie przygotowaną warkę zaszczepimy drożdżami i omówimy proces fermentacji. Przelejemy też jedną z fermentujących już brzeczek na fermentację cichą i powiemy czy i warto to robić. Nie obejdzie się także bez butelkowania gotowego już piwa, które następnie zostanie zaetykietowane unikatową etykietą szkolenia. Na koniec podsumujemy nasz warsztat, podzielimy się opiniami, wymienimy kontaktami i udamy do domów aby wcielać w życie zdobytą wiedzę.

Co zyskujesz?

To co najważniejsze to praktyczna wiedza jak warzyć piwo w domu oraz niezapomniane wrażenia. Dodatkiem będzie ok. 20L własnoręcznie zakapslowanego piwa, które ugotujesz sam pod naszym nadzorem, na naszej instalacji. Dostaniesz także pakiet materiałów poza szkoleniowych oraz kupony rabatowe na nasze produkty i usługi. W ciągu miesiąca od daty kursu masz także możliwość skorzystania z darmowych konsultacji.

Jaki jest czas trwania kursu?

Przewidywany czas ok. 6h warzenia oraz 2h butelkowania(po fermentacji)

Ilu uczestników?

Dbając o jakość naszych warsztatów liczba osób jest ograniczona do max 6.

Jaki koszt?

400zł brutto. Wystawiamy fakturę . Rabaty dla grup zorganizowanych do 10%

Minimalna liczba uczestników?

Aby warsztat się odbył wymagane są 4 osoby.

Miejsce?

Warszawa (istnieje możliwość zorganizowania grupowego szkolenia we wskazanym przez kursantów miejscu)

Terminy?

Terminy można znaleźć na naszym FB oraz wkrótce w kalendarzu. Dla grup zorganizowanych istnieje możliwość zorganizowania indywidualnego terminu.

Zapisy?

Wystarczy kupić miejsce.

Warsztat indywidualny.
Jak wygląda kurs?

Zaczynamy od przedstawienia się i podzielenia swoją piwowarską pasją. Kolejny krok to ześrutowanie przygotowanych słodów (gatunek piwa zostanie wcześniej ustalony). Tu zostaną omówione aspekty związane z budową ziarna oraz wpływu stopnia rozdrobnienia na dalsze procesy i jakość piwa. Ześrutowany słód poddamy zacieraniu, które omówimy pod kątem procesowym jak również sprzętowym. Gdy zakończymy zacieranie skierujemy zacier do kadzi filtracyjnej aby oddzielić młóto od zacieru. Tu skupimy się na czyhających problemach technologicznych oraz powiemy dlaczego warto wysładzać i jak to robić. Następnie przejdziemy do kolejnego etapu, warzenia z chmielem. Omówimy aspekty związane z chmielem jako surowcem oraz dlaczego ważne jest odpowiednie wygotowanie brzeczki. Tak przygotowaną brzeczkę schłodzimy i zaszczepimy drożdżami. W czasie chłodzenia omówimy proces fermentacji. W tym momencie przerwiemy nasz kurs na około 3 tygodnie. Po upływie tego czasu spotkamy się ponownie (tym razem na krócej) aby zabutelkować piwo. Opowiemy o re fermentacji oraz damy kilka cennych wskazówek. Na koniec podsumujemy nasz warsztat, podzielimy się opiniami, wymienimy kontaktami i udamy do domów aby wcielać w życie zdobytą wiedzę.

Co zyskujesz?

To co najważniejsze to praktyczna wiedza jak warzyć piwo w domu oraz niezapomniane wrażenia. Dodatkiem będzie ok. 20L własnoręcznie zakapslowanego piwa, które ugotujesz sam pod naszym nadzorem, na naszej instalacji. Dostaniesz także pakiet materiałów poza szkoleniowych oraz kupony rabatowe na nasze produkty i usługi. W ciągu 3 miesięcy od daty kursu mas także możliwość skorzystania z darmowych konsultacji.

Jaki jest czas trwania kursu?

Przewidywany czas ok. 6h warzenia oraz 2h butelkowania(po fermentacji)

 

Jaki koszt?

800zł brutto. Wystawiamy fakturę.

Miejsce?

Warszawa