Porter Bałtycki #2018/5 – część pierwsza: warzenie

03.05.2018, czyli dokładnie 227 lat po uchwaleniu pierwszej w Europie i drugiej na świecie konstytucji powstało polskie czarne złoto. Ugotowaliśmy Portera Bałtyckiego.   Nasze poczynania zaczęliśmy wcześnie rano od zaplanowania warki. Tak, planowanie to ważny punkt każdego działania, nie tylko warzenia. Plan na Portera Bałtyckiego a’la BROMANIA   Zważone słody wglądają następująco: Na godzinie 6…

Czytaj więcej

Polskie Jasne #2018/3 – część druga: fermentacja i rozlew

Część pierwszą zakończyliśmy na zaszczepieniu brzeczki drożdżami.   Fermentor następnie wylądował w pomieszczeniu, gdzie temperatura była niższa niż 10°C. Temperatura przez cały fermentacji była w granicach 5-7°C   Po około 4 dobach fermentacja ruszyła pełną parą i już nic nie było w stanie jej zatrzymać. Drożdże dolnej fermentacji poczynają sobie w najlepsze   Po zużyciu…

Czytaj więcej

Marcowe #2018/4 – część pierwsza: warzenie

Kto w marcu urodzony jest powstań, powstań, powstań… No i powstało Marcowe. A cała historia była następująca.   Podstawą zasypu był słód wiedeński i monachijski (odważyliśmy po 2kg każdego). Słód wiedeński, jasny i kruchy   “Do smaku” dołożyliśmy jeszcze 0,5kg karmelowego słodu Abbey (najciemniejszy i najsłodszy wśród dzisiejszych słodów). Słód Abbey zaraz po zważeniu  …

Czytaj więcej

Polskie Jasne #2018/3 – część pierwsza: warzenie

“Polska, mieszkam w Polsce, mieszkam w Polsce, mieszkam tu, tu, tu …”. Dzisiaj notatka o warzeniu ulubionego piwa naszych ojców, czyli jasne pełne.   Na sam początek odważono 3,7 kg słodu pilzneńskiego (jako, że piwo polskie to słód podstawowy pochodził ze słodowni ze Strzegomia) i 0,3 kg karmelowego słodu Abbey. Słody pilzneński i Abbey czekają…

Czytaj więcej