Masz Pytania? Napisz!
Zaprzyjaźnione Witryny

 

Bromania - Piwowarstwo Domowe
Firma BROMANIA powstała w odpowiedzi na stale rosnące zainteresowanie społeczeństwa tematyką piwowarstwa. Wiąże się to ze wzrostem wymagań ludzi wobec piwa, które przestaje być postrzegane jako "trunek klasy robotniczej".

FAQ

FAQ - Najczęściej Zadawane Pytania
  1. Jaki dokładnie sprzęt oferuje Bromania?
  2. Ile kosztują oferowane sprzęty?
  3. Jak można zamówić sprzęt?
  4. Jak długi jest czas realizacji zamówienia?
  5. Umowa na wykonanie sprzętu? O co tu chodzi?
  6. Czy na dostępne w ofercie BROMANII produkty jest jakaś gwarancja?
  7. O co chodzi z tym serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym?
  8. Na czym polega Wasza dostawa sprzętu? Wy przywieziecie mi go?
  9. Jakie tematy poruszane są na kursach?
  10. Gdzie odbywają się kursy?
  11. Czego potrzebuję by uwarzyć piwo?
  12. Ile czasu zajmie warzenie piwa?
  13. Ile czasu zajmie zrobienie piwa?
  14. Czy są jakieś limity ilości piwa które mogę uwarzyć?
  15. Czy mogę sprzedać swoje piwo?
  16. Czemu stal nierdzewna a nie aluminium lub garnki emaliowane?
  17. Co zrobić z odpadami po warzeniu?

1) Jaki dokładnie sprzęt oferuje Bromania?

Bromania oferuje sprzęt potrzebny na każdym etapie procesu wytwarzania piwa począwszy od śrutowania a skończywszy na rozlewie gotowego napoju do butelek. Specjalizujemy się w wytwarzaniu wszelkiego rodzaju kadzi zaczynając od zaciernych po warzelne, fermentujące i leżakowe. Kadzie wytwarzane są od podstaw i są dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta. Posiadamy też produkty pochodzące od innych producentów. Są one sprawdzone przez nas osobiście.

2) Ile kosztują oferowane sprzęty?

Ceny gotowych urządzeń dostępne są w Aktywnym Browarze. W przypadku sprzętu, który wytwarzamy na specjalne zamówienie cena uwarunkowana jest od ilości użytego materiału, złożoności wykonanych prac oraz terminu dostawy. Uzgadniana jest indywidualnie z zamawiającym.

3) Jak można zamówić sprzęt?

Wystarczy napisać do nas na ebok@bromania.pl i podać co Ciebie interesuje. W czasie naszej korespondencji, której nadajemy unikalny numer zamówienia ustalimy co, ile, na kiedy i jaki koszt.

4) Jak długi jest czas realizacji zamówienia?

W przypadku zamówienia dotyczącego budowy urządzenia czas realizacji zależy od złożoności prac i wynosić może nawet kilka tygodni dla całych warzelni. Przeważnie jest to 5 dni roboczych dla drobnego sprzętu. Czas realizacji określamy indywidualnie dla każdego zamówienia.

5) Umowa na wykonanie sprzętu? O co tu chodzi?

W przypadku dużych zamówień np. kompletna warzelna lub browar niezbędne jest spisanie umowy pomiędzy Tobą a nami. Określamy w niej zakres prac tj. projekt wraz z danymi technicznymi urządzenia, termin realizacji, termin i forma płatności (uwzględniając zaliczkę) a także warunki dostawy, serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego oraz warunki gwarancji. Dzięki temu zarówno Ty jak i my czujemy się bezpiecznie.

6) Czy na dostępne w ofercie BROMANII produkty jest jakaś gwarancja?

Oczywiście, że tak. Na zakupiony u nas sprzęt otrzymujesz paragon lub na Twoje życzenie fakturę VAT. Wyroby nie naszego autorstwa objęte są gwarancją producenta. Na nasze produkty udzielamy 24 miesięcznej gwarancji. Dotyczy to przede wszystkim automatycznych kadzi zaciernych i wszelkich ich kombinacji oraz całych warzelni i kompletnych browarów.

7) O co chodzi z tym serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym?

Serwis dotyczy przede wszystkim automatycznych kadzi zaciernych oraz wszelkich ich kombinacji i całych warzelni (ze względu na ich złożoność – samej stali nic się nie stanie). W okresie gwarancyjnym, jeżeli zajdzie taka potrzeba przyjedziemy do Ciebie i zrobimy przegląd naszego sprzętu całkowicie za darmo a w przypadku awarii usuniemy ją. Jeżeli któreś z elementów zużywalnych będą wymagały wymiany – zrobimy to od ręki z rabatem (oczywiście za Twoją zgodą). Po upływie gwarancji zawsze możesz nas wezwać do urządzenia na serwis czy naprawę. Wiązać się to będzie już z dodatkowymi kosztami przyjazdu, wykonania usługi oraz ewentualną wymianą zużytych części. Warunki serwisu gwarancyjnego i poza gwarancyjnego zawarte są w umowie pomiędzy nami.

8) Na czym polega Wasza dostawa sprzętu? Wy przywieziecie mi go?

Dokładnie tak. Tyczy się to większych zamówień związanych z automatycznymi kadziami zaciernymi oraz ich kombinacjami a także całych warzelni czy browarów. W cenie oferujemy dostawę na wskazany adres w Polsce oraz rozruch, czyli pierwsze Twoje warzenie.

9) Jakie tematy poruszane są na kursach?

Kursy oferowane przez Bromanię dotyczą przede wszystkim procesu warzenia piwa, czyli jak wychodząc z surowców otrzymać złocisty napój. Wiąże się to z poruszeniem tematów z dziedziny technologii piwowarstwa ale także inżynierii czy mikrobiologii. Szczegółowe opisy kursów znajdują się w zakładce Kursy.

10) Gdzie odbywają się kursy?

Kursy odbywają się w przygotowanym do tego celu pomieszczeniu w Warszawie lub Otwocku. Istnieje także możliwość przeprowadzenia danego kursu we wskazanym przez klienta miejscu.

11) Czego potrzebuję by uwarzyć piwo?

Do przygotowania piwa z brewkita wystarczy nieduży garnek (~5l) łyżka i fermentor, jest to rozwiązanie najszybsze i najprostsze, ale jest droższe cenowo. Do produkcji piwa z ekstraktów i chmielu potrzebujemy większy garnek (20-30l) łyżkę, chłodnicę i fermentor. Produkcja piwa w ten sposób trwa dłużej, ale mamy większy wpływ na efekt końcowy. Do piwa ze słodów potrzebujemy to wszystko co do piwa z ekstraktów i dodatkowo termometr, oraz kadź filtracyjną np. z fermentora z kranikiem i wężykiem z oplotu. Piwo ze słodów wymaga najwięcej czasu, ale daje nam całkowitą kontrolę nad gotowym piwem.

12) Ile czasu zajmie warzenie piwa?

Z brewkita to około 30 minut, z ekstraktów i chmielu około 2-3 godzin, zacieranie to 5-8 godzin.

13) Ile czasu zajmie zrobienie piwa?

To zależy od rodzaju użytych drożdży (dolna, górna fermentacja) oraz ekstraktu brzeczki. Ogółem najszybciej dojrzewają piwa pszeniczne – możemy nimi cieszyć się już po 3 tygodniach, na jasne pilznery musimy poczekać przynajmniej 6-8 tygodni, a ciężkie portery zaczynają dobrze smakować dopiero po pół roku.

14) Czy są jakieś limity ilości piwa które mogę uwarzyć?

Polskie prawo pozwala warzyć piwo w domu na użytek własny i gości. Nie ma określonego limitu jaki można wyprodukować w czasie roku.

15) Czy mogę sprzedać swoje piwo?

Nie. Sprzedaż piwa warzonego w domu jest nielegalna, ale częstowanie nim gości już tak.

16) Czemu stal nierdzewna a nie aluminium lub garnki emaliowane?

Aluminium nie można myć za pomocą zasadowych środków myjących ponieważ ulega reakcji i zaczyna się rozpuszczać, poza tym aluminium jest podejrzane o powodowanie choroby Alzheimera. Emalia na garnkach potrafi odprysnąć co powoduje powstawanie ognisk korozji, oprócz tego dostosowywanie garnka do potrzeb piwowara (otwory spustowe, kapilary na termometry) wymagające wywiercenia otworu powoduje powstanie ognisk korozji.
Stal nierdzewna jest odporna na działanie kwasów i zasad – środków myjących oraz dezynfekujących, oprócz tego można ją bez większego problemu spawać.

17) Co zrobić z odpadami po warzeniu?

Większość odpadów ma postać płynną więc można je normalnie wylać do kanalizacji. Największy problem stanowi młóto - pozostałość po słodzie w procesie zacierania. Można je skompostować, skarmić nim ptaki lub świnie, albo po prostu wyrzucić do śmietnika.

 

Copyright © 2016 Bromania. Wszystkie prawa zastrzeżone